بازگشت به مدرسه در دوران همه گیری کرونا چگونه خواهد بود؟
29 آبان 1400

بازگشت به مدرسه در دوران همه گیری کرونا چگونه خواهد بود؟

آنچه والدین باید درباره بازگشایی مدارس در زمان همه گیری بیماری کرونا بدانند:
زندگی در دوران همه­ گیری کرونا برای والدین و کودکان به یک نسبت سخت است. بازگشت به مدرسه گامی مهم و امیدبخش است، اما شما و فرزندانتان حتماً سوالات زیادی در این زمینه دارید. در این مقاله تازه­ ترین اطلاعات درباره این که چه مسائلی ممکن است رخ دهد یا چگونه می‌توان از دانش‌آموزان مراقبت و حمایت کرد، گردآوری شده است.
مدارس چه زمانی و چگونه باز خواهند شد؟
کم­ کم می­بینیم که تعدادی از دانش ­آموزان به کلاسهای درس باز می­ گردند. بیش از یک میلیارد دانش آموز به دلیل بسته بودن سراسری مدارس در کشورهای خود، هنوز نمی توانند به مدرسه بروند. با این حال 105 کشور از کل 134 کشور جهان که مدارس در آنها بسته است (78 درصد) تصمیم گرفته­ اند در تاریخی معین مدارس خود را باز کنند. 59 کشور از 105 کشور مدارس خود را قبلاً بازکرده­ اند یا قصد دارند به زودی بازگشایی کنند.) تا نیمه اول شهریور ماه)
باتوجه به دشواری وضعیت و تفاوت­های موجود در سراسر دنیا، کشورها در مورد چگونگی و زمان برنامه ریزی برای بازگشایی مدارس خود در مراحل مختلفی هستند. چنین تصمیماتی معمولاً توسط دولتهای ملی یا ایالتی، اغلب با مشورت مقامات محلی گرفته می­ شوند. هنگام تصمیم­ گیری درخصوص بازگشایی مدارس، مقامات بایستی منافع و خطرات تحصیل، سلامت عمومی و عوامل اجتماعی اقتصادی را با توجه به وضعیت داخلی خود درنظر بگیرند. منافع عالیه تک تک کودکان با استفاده از شواهد موجود باید در رأس این تصمیمات باشد، ولی این که چطور این کار انجام گیرد، از یک مدرسه به مدرسه دیگر، متفاوت خواهد بود.
آیا بازگشت به مدرسه برای فرزندم امن است؟
تصمیم‌گیری‌ها درباره اقدامات پیشگیرانه و کنترل‌کننده در مدارس و تعطیلی یا بازگشایی آن‌ها باید مطابق با سایر تصمیمات درخصوص اقداماتی همچون رعایت فاصله اجتماعی و بهداشت عمومی در جامعه باشند. معمولاً بازگشایی مدارس به صورت یک اقدام مجزا نیست، بلکه بخشی ازاقداماتی دیگر و در راستای بازگشایی سایر صنوف و فعالیت­ها، همچون بازگشایی کارخانجات، وسایط نقلیه عمومی و فعالیتهای تجاری در سطح کشور رخ می­دهد.
لازم است مدارس از قبل برنامه ­ریزی کنند و ببینند چه اقدامات دیگری می­توانند برای اطمینان از ایمنی دانش آموزان، معلم ها و سایر کارکنان هنگام بازگشت به مدرسه بیاندیشند تا افراد جامعه اطمینان لازم برای فرستادن فرزندان دانش ­آموز خود به مدرسه را داشته باشند.
بازگشت به مدرسه این بار کمی متفاوت از آنچه شما و فرزندتان قبلاً عادت داشته اید، به نظر می­رسد. ممکن است مدارس فقط به صورت موقت بازگشایی شوند و دوباره بسته به شرایط محلی به صورت موقتی تصمیم به بسته شدن آنها گرفته شود. از آن‌جایی که شرایط هر لحظه در حال تغییر است، مقامات باید انعطاف‌پذیری لازم را داشته باشند تا خود را برای هر تغییری در راستای کمک به ایمن نگه داشتن تک تک دانش آموزان آماده کنند.
مدارس برای جلوگیری از شیوع کرونا باید چه اقداماتی را انجام دهند؟
بازگشایی مدارس باید با نحوه پاسخگویی کلی هر کشور در کنترل بیماری کرونا هم‌خوانی داشته باشد تا دانش آموزان، کارکنان مدارس، معلمان و خانواده­ هایشان احساس امنیت داشته باشند. برخی اقدامات کاربردی که مدارس می­توانند در این دوران انجام دهند عبارتند از:
  • درنظر گرفتن زمانی شناور برای شروع و اتمام روزانه کلاسها برای مدارس
  • درنظر گرفتن ساع ت­های شناور برای زنگ‌های تفریح
  • برگزاری کلاس‌ها در فضای باز
  • برگزاری کلاس های پایه‌های مختلف تحصیلی به صورت شیفتی با هدف کاهش تعداد افراد حاضر در کلاس‌ها
  • آب و امکانات بهداشتی بخش مهمی از فرآیند بازگشایی ایمن مدارس هستند. مدیران باید به دنبال روش‌هایی برای بهبود وضعیت بهداشت از جمله شستن دست‌ها، آداب تنفس (برای مثال نحوه کنترل عطسه و سرفه با آرنج)، اقدامات مربوط به فاصله اجتماعی، روش‌های تمیز کردن تجهیزات و فضای مدرسه و روش‌های ایمن برای تهیه مواد غذایی در مدرسه باشند. کارکنان بخش اداری و معلمان هم باید در مورد فاصله اجتماعی و روش­های رعایت بهداشت در مدارس آموزش ببینند.
چه سوالاتی باید از معلم یا مدیر مدرسه فرزندم بپرسم؟
در دورانی این چنین نگران‌کننده و غیرعادی، طبیعی است که سوالات زیادی داشته باشد. برخی از موارد مفیدی که ممکن است بخواهید درباره آن‌ها بپرسید عبارتند از:
  • مدرسه برای کمک به اطمینان از سلامت و امنیت دانش‌آموزان چه اقداماتی انجام داده است؟
  • مدرسه چگونه از سلامت روان دانش‌آموزان حمایت می­کند و اگر فردی دچار بیماری کرونا شد، چطوربا انگ و تبعیض نسبت به آن فرد، مبارزه می‌کند؟
  • مدرسه به دانش‌آموزانی که نیاز به رسیدگی تخصصی دارند و یا باید به مراکز دیگری ارجاع شوند، چطور کمک خواهد کرد؟
  • آیا با بازگشایی مدارس، سیاست‌های سابق درخصوص کنترل قلدری و حفاظت از دانش­ آموزان در مدارس تغییری خواهد کرد؟
  • آیا می‌توانم در اقدامات مدرسه درخصوص سلامتی و ایمنی سهیم باشم و از آنها حمایت کنم؟ مثلاً از طریق انجمن­های اولیا و مربیان یا سایر شبکه ­ها؟
اگر فرزندم از درس عقب افتاد چه کنم؟
دانش‌آموزان سراسر جهان نشان داده‌اند که چه قدر مشتاق یادگیری هستند. آن‌ها در شرایط دشوار و با حمایت معلمان و والدین متعهد درس خود را ادامه داده‌اند.
اما بسیاری از کودکان برای ازسرگیری و ادامه آموزش خود پس از بازگشایی مدارس به حمایت بیشتری نیاز دارند.
بسیاری از مدارس برای کمک به بازگرداندن سریع دانش‌آموزان به وضعیت تحصیلی نرمال، در حال برنامه‌ریزی ارائه دروس جبرانی هستند، ازجمله برگزاری دوره‌های تقویتی یا یادآوری، برنامه­ های بعد از مدرسه یا تکالیف تکمیلی که باید در خانه انجام شود. اما از آن جایی که این احتمال وجود دارد که تمامی مقاطع به­ صورت تمام وقت باز نشوند، مدارس ممکن است "مدل آموزش ترکیبی" یا همان ترکیبی از آموزش هم‌زمان حضوری و غیرحضوری (خودآموزی از طریق تمرینات خانگی، رادیو، تلویزیون یا آموزش‌های مجازی) اجرا کنند.
با ایجاد یک برنامه منظم و روتین درمورد مدرسه و کارهای مدرسه، از فرزندتان در خانه حمایت بیشتری کنید. اگر احساس بی­قراری یا مشکل در تمرکز داشته باشند، این کار به آنها کمک خواهد کرد.
می­توانید با معلم یا مدرسه فرزند خود در ارتباط باشید و سوالات خود را بپرسید و اطلاعات لازم را دریافت کنید. اگر فرزند شما با چالش­های خاصی روبروست، مثلاً سوگواری برای از دست دادن یکی از اعضای خانواده یا اضطراب زیاد ناشی از همه­گیری بیماری کرونا، حتماً این موارد را به اولیاء مدرسه بگویید.
اگر فرزندم با بازگشت به حال و هوای مدرسه مشکل داشت چه کنم؟
به یاد داشته باشید که نحوه کنار آمدن فرزند شما با استرس ناشی از بحران کنونی، متفاوت از شماست. محیطی حمایتی و امن ایجاد کنید و به سوالات و ابراز احساسات آن‌ها واکنش مثبت نشان دهید. حمایت خود را نشان دهید و بگذارید فرزندتان بداند که احساس خستگی یا اضطراب در چنین شرایطی نه تنها اشکالی ندارد، بلکه طبیعی است.
به کودکانتان کمک کنید تا برنامه منظم‌شان را ادامه دهند و با گنجاندن فعالیت­های روزمره­ای مثل آشپزی، بازی و مطالعه خانوادگی در برنامه­ شان، آموزش و تحصیل را برایشان دلپذیر کنید. گزینه دیگر پیوستن به گروه­های والدین یا گروه­های محلی برای برقراری ارتباط با سایر والدین و تبادل نظر و دریافت حمایت از کسانی است که تجربیات مشابهی دارند.
(به نقل از سایت یونیسف)
کمیته فرهنگی و اجتماعی انجمن روان شناسی تربیتی ایران
@IranEPA1